Ο Μύρτος, το φιλόξενο χωριό μας στο Λιβυκό πέλαγο

Μια παραδεισένια όαση

Το Μύρτος είναι το πιο ζεστό μέρος της Ευρώπης, με 320 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, κατά μέσο όρο.

Μόλις με 600 κατοίκους

Οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν αρκετό χώρο για τους επισκέπτες τους.

Το Μύρτος δεν είναι ποτέ γεμάτο

Χωρίς μαζικό τουρισμό. Μικρό και πάντα φιλόξενο.

καλώς ήλθατε στο χωριό μας

είσαστε καλεσμένοι μας

καθίσετε και να χαλαρώσετε

απολαύσετε τη διαμονή σας

ανακαλύψετε την περιοχή

Ο Μύρτος είναι μια μεγάλη οικογένεια

και σας προσκαλούμε να γίνεστε μέλος της. Καλώς ορίσατε στο φιλόξενο μας χωριό, σας ευχόμαστε μια ευχάριστη διαμόνη.

Αλέξανδρος Παντελάκης

Ο πρόεδρος του χωριού

Ένα αυθεντικό και εγκάρδιο καλωσόρισμα

Ένα χωριό στη νότια ακτή της Κρήτης. Ένα αγροτικό χωριό στο οποίο ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι του. Που τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και οι γέροντες κάθονται μπροστά στα σπίτια τους για να κουβεντιάσουν με τους γείτονές τους.
Ο Μύρτος είναι ένα χωριό στο οποίο κρατούν ακόμα ζωντανά, τις παραδόσεις και τις αξίες. Αυτό ακριβώς το κάνει διαφορετικό από πολλά άλλα τουριστικά μέρη. Ο Μύρτος δεν κτίστηκε για τον τουρισμό. Το χωριό υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Όταν τη δεκαετία του εβδομήντα ξεκίνησαν να έρχονται όλο και περισσότεροι ξένοι επισκέπτες, οι κάτοικοι άρχισαν να νοικιάζουν τα δωμάτιά τους. Έτσι απόκτησε ο Μύρτος σιγά σιγά το ρόλο του τουριστικού χωριού. Σήμερα υπάρχουν αρκετά καταλύματα, από απλά μέχρι πολυτελείας. Με το πέρασμα του χρόνου προστέθηκε ένας αριθμός από ταβέρνες και καφετέριες κατά μήκος της παραλίας μα και στα σοκάκια.
Εδώ δεν βρίσκει κανείς ένα νευρικό πλήθος, αλλά την πραγματική καθημερινή ζωή. Όταν φτάνει η σεζόν στο τέλος της, δεν κλείνουν όλα τα καταστήματα. ‘Οχι, δεν είναι ένα εγκαταλειμμένο χωριό. Οι άνθρωποι συνεχίζουν με σκληρή γεωργική εργασία. Οι αγρότες βρίσκονται καθημερινά στα χωράφια τους. Γίνεται η συγκομιδή της ελιάς, συγκομίζονται ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και άλλα κηπευτικά τα οποία μεταφέρονται στη αγορά. Στην αυλή του σχολείου αντιλαλούν οι φωνές των παιδιών και στα παντοπωλεία δεν πηγαίνει κάποιος μόνο για τα ψώνια, αλλά και για μια κουβεντούλα με τους συγχωριανούς. Τις Κυριακές ηχούν οι καμπάνες της μεγάλης, και μερικές φορές και της μικρής εκκλησίας, καλώντας τους πιστούς στην λειτουργία. Η παλιά ελληνορθόδοξη παράδοση κρατιέται ακόμα,εδώ.
Ο Μύρτος είναι πρωταρχικά μια αγροτική κοινότητα, η οποία δέχεται με χαρά την συμμετοχή των τουριστών στα δρώμενα της ζωής του χωριού. Για το λόγο αυτό, πολλοί επισκέπτες ,από διάφορες χώρες, επιστρέφουν ξανά και ξανά. Αισθάνονται καλοδεχούμενοι.

H εντυπωσιακή γύρω περιοχή
Η γύρω περιοχή του Μύρτου είναι έντονα ποικιλόμορφη. Ανακαλύψτε γραφικά χωριά, άγρια φαράγγια και τη μεγαλύτερη σε έκταση, δασική περιοχή της ανατολικής Κρήτης. Συχνά, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει εκεί, το γύπα να διαγράφει τους κύκλους του στον ουρανό. Επίσης, μικρότερα αρπακτικά πτηνά, όπως η βαρβακίνα και το γεράκι, ζουν εδώ.Την άνοιξη ανθίζουν παντού τα αγριολούλουδα,ακόμα και κατά μήκος του δρόμου. Τα καλοκαίρια το άρωμα των αγριοβοτάνων βρίσκεται στον αέρα. Το φθινόπωρο τα δέντρα είναι γεμάτα από λεμόνια, κυδώνια και τα πρώτα πορτοκάλια ωριμάζουν.Τα κλαδιά των ελαιόδεντρων αρχίζουν να λυγίζουν κάτω από το βάρος του πολύτιμου φορτίου τους. Είναι ένας παράδεισος για τους οδοιπόρους και τους λάτρεις της φύσης.
Υποτροπικό κλίμα
Φυσικά δεν είναι μόνο οι άνθρωποι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι αρέσει σε πολλούς να κάνουν διακοπές εδώ. Ένας άλλος λόγος είναι το ευχάριστο κλίμα. Ο Μύρτος βρίσκεται στο Νότιο Κρητικό πέλαγος, κοντά στη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, την Ιεράπετρα. Βρίσκεται νοτιότερα και από το βόρειο Μαρόκο. Κοντά στην ακτή επικρατεί υποτροπικό μικροκλίμα, ενώ Β.Δ. προστατεύεται από το όρος “Δίκτη” . Ο χειμώνας είναι ήπιος. Πέφτει, η απαραίτητη για τη φύση, βροχή, αλλά ενδιάμεσα υπάρχουν αρκετές ηλιόλουστες μέρες. Οι μήνες του καλοκαιριού είναι ζεστοί και ξεροί. Κατά μέσο όρο μετριούνται εδώ 320 μέρες με ήλιο το χρόνο.
Ανακαλύψτε την ανατολή
Ο Μύρτος βρίσκεται στην ανατολική μεριά της μεγαλονήσου. Αυτή η περιοχή είναι πολύ λιγότερο γνωστή σε σχέση με το δυτικό μέρος. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι εδώ, πολύ πιο ήσυχα . Οδηγώντας ένα «παπάκι» ή ένα αυτοκίνητο μπορείτε να δείτε και να ανακαλύψτε πολλά.

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες από το Μύρτος και την περιοχή

Επικοινωνία

Δείτε τη σελίδα επικοινωνίας μας

Πού θα συναντηθούμε;

Πάμε για καφέ;

Μου αρέσει & μοιράζομαι

Παραμείνετε σε επαφή με το Μύρτος

Mirtos on the Move

© Sonja ter Laag