Το Μουσείο του Μύρτου

Στο Μύρτος υπάρχεί ένα μικρό μουσείο, δίπλα από τη παλιά εκκλησία στο κέντρο με μια μακέτα του μινωικού οικισμού Φούρνου Κορυφή.
timeline
Το μουσείο του Μύρτου
Ο ιδρυτής και δωρητής του μουσείου του Μύρτου είναι ο συγχωρεμένος Γεώργιος Δημητριανάκης. Ήταν δάσκαλος του δημοτικού σχολείου του χωριού. Αυτός πρόσεξε ότι στα καλλιεργημένα χωράφια ανατολικά του Μύρτου εμφανιζόταν συχνά κομμάτια πηλού και εργαλείων, αγγεία και μικρά αγάλματα. Άρχισε να συλλέγει από αυτά όσα μπορούσε και τα τοποθετούσε στο σχολείο για να προστατευθούν από την κλοπή και τη φθορά. Ταυτόχρονα πληροφόρησε το διαχειριστή για αρχαία ευρήματα. Πίστευε ατράνταχτα ότι κάποια μέρα θα υπήρχε μια επίσημη έρευνα στην περιοχή. Πράγματι, το 1962 ήρθαν ο πρόεδρος της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας, ο Sinclair Hood και δυο από τους φοιτητές του, ο Peter Warren και ο Gerald Gadagan. Επισκέφτηκαν και το Δημοτικό Σχολείο του Μύρτου. Αυτά που είχε συλλέξει ο δάσκαλος τράβηξαν την προσοχή τους. Ήταν, φανερά, ευρήματα από τη μινωική εποχή. Μελέτησαν τα ευρήματα, τα φωτογράφησαν και ήθελαν να δούν και τον τόπο στον οποίο βρέθηκαν όλα αυτά. Τους πήγαν στη Φούρνου Κορύφη και στον Πύργο. Ερεύνησαν το εξωτερικό στρώμα των χωμάτων και πήραν μαζί τους ό,τι βρέθηκε. Με τη σημαντική συμβολή τους άρχισαν το 1967 οι ανασκαφές και ήρθαν στην επιφάνεια δυο μινωικοί οικισμοί. Παρόλες τις προσπάθιες του δασκάλου, δυστυχώς μόνο λίγα από τα ευρήματα παρέμεναν στο Μύρτος.
Με το πέρασμα των χρόνων ο Γεώργιος Δημητριανάκης έκανε και άλλες συλλογές αντικείμενων ιστορικής και παραδοσιακής αξίας.Έτσι πήρε το μουσείο σιγά σιγά τη μορφή του και βρισκόταν επί σαράντα χρόνια σε μια αίθουσα του σχολείου. Το χωριό απέκτησε ένα παραπάνω κύρος με το μουσείο. Μετά το θάνατο του Γεωργίου Δημητριανάκη το μουσείο αναθετήθηκε στο Δήμο Ιεράπετρας. Σήμερα βρίσκετε το μουσείο στο Μύρτος σε ένα καινούριο κτήριο, το οποίο δωρήθηκε από την “Ιερά Μητροπόλις Ιεραπίτνας και Σητείας” με τη συμβολή του Δήμου Ιεράπετρας. Στην παρούσα μορφή είναι ανοιχτό για το κόινό από το 2001.
Γεώργιος Δημητριανάκης
Ο Γεώργιος Δημητριανάκης γεννήΘηκε το 1923 στα Γδόχια. Όταν αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο φοιτούσε στο ανώτερο σχολείο στη Άνω Βιάννος και αργότερα στο γυμνάσιο της Ιεράπετρας. Από εκεί πήρε το απολυτήριό του το 1943. Το 1946 άρχισε να σπουδάζει στη Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και άλλαξε μετά το δεύτερο έτος στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Μαρασλίου στην Αθήνα. Το 1947 πήρε το πτυχίο του και άρχισε τη σταδιοδρόμια του ως δάσκαλος. Οι σταθμοί του ήταν τα δημοτικά σχολεία στα Γδόχια, Γρεβενά, Γρα Λυγιά, Μεταξοχώρι, Μύρτος και στο Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο της Ιεράπετρας. Το 1983 έγινε διευθυντής του τμήματος σχετικά με τα μαθήματα των δημοτικών σχολείων. Ένα χρόνο αργότερα συνταξιοδοτήθηκε. Απεβίωσε το 1994 και κηδεύτηκε στο Μύρτος.

Η μακέτα “Φούρνου Κορυφή”

Στις αρχές του Μα’ί’ου 2004 ο καθηγητής John Atkinson, ο σημερινός διαχειριστής του μουσείου, άρχισε να κατασκευάζει μια μακέτα της ανασκαφής “Φούρνου Κορυφή”, σύμφωνα με την κλίμακα την οποία κατείχε. Η μακέτα κατασκευάστηκε με βάση τα υπάρχοντα ευρήματα, χωρίς να έχει την απαίτηση επιστημονιακού τεκμηρίου. Κάπως έτσι μπορεί να φαίνονταν τα μινωικά οικοδομήματα.

Ο John Atkinson είναι αγγειοπλάστης, για αυτόν το λόγο όλα τα αγγεία στη μακέτα είναι πήλινα. Μικρά ομοιόματα ανθρώπων προστέθηκαν για να φαίνεται καλύτερα η αναλογία. Η κλίμακα είναι 1 προς 40. Κάθε άποψη, κάθε λεπτομέρεια και το μέγεθος της μακέτας είναι μια ακριβής αναπαράσταση, σύμφωνα με την έκθεση του Peter Warren. Ο John βρισκόταν καθημερινά στον τόπο εκσκαφής,το 2002 επί έξι μήνες και άλλες έξι μήνες το 2003, ώσπου να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου του.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την κατασκευή της μακέτας μπορείτε να βρείτε στην επιστημονική έκθεση στην αγγλική γλώσσα. Η συμβολή του John Atkinson αρχίζει στη σελίδα 27. Εμείς προσθέσαμε μερικές από τις φωτογραφίες του παρακάτω.

Ο John έγραψε μια περίληψη για τη μινωική περίοδο στο Μύρτος στο η ιστορία μας.