Δανειστικη Βιβλιοθηκη Μυρτου

Η σκέψη υπήρχε εδώ και χρόνια.

Να δημιουργήσουμε μια δανειστική βιβλιοθήκη στον Μύρτο.

Η σκέψη αυτή υπήρχε σε πολλούς ανθρώπους του τόπου μας. Ωρίμασε στα τέλη Οκτωβρίου του 2022 και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Μια μικρή ομάδα εθελοντών ζήτησε από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας, να θέσει υπό την αιγίδα του την προσπάθεια. Με διάθεση για συνεργασία η Κοινότητα υιοθέτησε την ιδέα.

Η πρώτη συνάντηση των εθελοντών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2022, στις 19:00 στην αίθουσα Μανώλη Δασκαλάκη στην πλατεία του Μύρτου. Πάνω από 20 κάτοικοι του Μύρτου, συζήτησαν και αποφάσισαν την ίδρυση ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΥΡΤΟΥ. Αποφάσισαν το ωράριο λειτουργίας της βιβλιοθήκης, ψήφισαν τον Εσωτερικό κανονισμό της, όρισαν μια συντονιστική επιτροπή 4 εθελοντών που θα ανοίγουν την βιβλιοθήκη και θα είναι υπεύθυνοι για τον συντονισμό της ομάδας. Η ομάδα είναι ανοικτή και συνεχώς δέχεται και νέα μέλη.

Ο στόχος μεγάλος!

Χωρίς βιβλιοθήκες για την τοποθέτηση των βιβλίων, χωρίς βιβλία η προσπάθεια φαινόταν πολύ δύσκολη.

Όμως, η αγάπη των κατοίκων του χωριού, αλλά και η αγάπη των φίλων του βιβλίου από άλλες πόλεις έκαναν την υπόθεση πιο εύκολη. Λίγα έπιπλα βιβλιοθήκης βρέθηκαν από την Δημοτική βιβλιοθήκη της Ιεράπετρας αλλά και από το σωματείο «Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας». Στη συνέχεια ήλθε μια μεγάλη δωρεά 10 βιβλιοθηκών από βιβλιοπωλείο της Ιεράπετρας (Βιβλιοπωλείο ΕΠΙΛΟΓΗ) και ο χώρος γέμισε!

Τα βιβλία άρχισαν να εισρέουν σε μεγάλες ποσότητες με δωρεές βιβλίων από απλούς ανθρώπους και επιχειρήσεις του Μύρτου, από φίλους του βιβλίου από άλλες περιοχές, από την Βιβλιοθήκη & το Κέντρο Πληροφόρησης (ΕΛΜΕΠΑ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, από την βιβλιοθήκη του Σταυροχωρίου. Το G-spot της Ιεράπετρας δώρισε επιτραπέζια παιχνίδια. Τα ράφια γέμισαν! Όμως ποτέ τα βιβλία δεν είναι αρκετά. Θέλουμε και άλλα!

Ο Μυρτιανός Βαγγέλης Φραγκιαδάκης δώρισε στην Βιβλιοθήκη: Έναν καινούργιο σταθερό υπολογιστή με όλα τα παρελκόμενα (οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, UPS ) καθώς και έναν εκτυπωτή συνολικής αξίας 550ευρω. Οι φίλοι της βιβλιοθήκης Angela Sturmayr και τον Jurrie Eilers δώρισαν έναν μεταχειρισμένο σταθερό υπολογιστή, οθόνη και πληκτρολόγιο και η Γιάννα Δασκαλάκη δώρισε έναν μεταχειρισμένο εκτυπωτή.

Εκδηλώσεις

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ - 24 Δεκεμβρίου 2022

Ομάδα εθελοντών της βιβλιοθήκης με συνοδεία μουσικών οργάνων το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου περιδιάβηκε τα σοκάκια του χωριού και τραγούδησε τα Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στους κατοίκους. ΟΙ κάτοικοι ανταποκρίθηκαν και κέρασαν τους εθελοντές γλυκά, μεζέδες και άφθονη ρακή. Κάποιοι έδωσαν χρήματα για την ενίσχυση της προσπάθειας της βιβλιοθήκης. Μαζεύτηκαν 400ευρω.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ - 11 Ιανουαρίου 2023

Με μια βραδιά γεμάτη από λέξεις και στίχους του ποιητή Νικόλα Ευαντινού που άγγιξαν την ψυχή των παρευρισκόμενων και αυτοσχεδιασμούς στην Κιθάρα του Γιώργου Λαμπράκη, έγιναν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκη Μύρτου. Διάβασαν ποιήματα οι Γιάννης Μανιαδάκης, Κωστής Βασαρμίδης, Πόπη Δασκαλάκη. Παρουσίασε την εκδήλωση η Μαρία Καπαράκη. Η παρουσία του κόσμου απροσδόκητη! Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε δυναμικά, γεγονός που σηματοδοτεί και δίνει ελπίδα ότι θα λειτουργήσει ως κύτταρο πολιτισμού στον Μύρτο.

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ» - 15 Ιανουαρίου 2023

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Ε. Δασκαλάκη, η Βιβλιοθήκη Μύρτου με εισηγητή τον Βαγγέλη Φραγκιαδάκη, παρουσίασε την ζωντανή, διασκεδαστική και παράλληλα μορφωτική παράσταση, «Ο Κόσμος γύρω μας» μια παράσταση για παιδιά από 6 – έως 96 ετών!!!! Η συμμετοχή την εκδήλωση μικρών και μεγάλων ήταν και πάλι απίστευτη! Η συναρπαστική αυτή παράσταση χρησιμοποιώντας απλά καθημερινά αντικείμενα απεικόνισε τους νόμους της φύσης και πώς αυτοί αποτελούν τη βάση του σύγχρονου κόσμου μας. Οι θεαματικές επιδείξεις των αρχών του νερού, του αέρα, της θερμότητας της βαρύτητας της ατμοσφαιρικής πίεσης κλπ. είναι τόσο διασκεδαστικές όσο και εκπαιδευτικές, και με ένα κερί, ένα μπαλόνι, ένα ποτήρι νερό, ένα αυγό κλπ. αποκαλύφτηκαν τα μυστικά και η μαγεία της φύσης.

Η παράσταση αυτή, με τίτλο “Science Factory”, με τον Βαγγέλη Φραγκιαδάκη, προβλήθηκε στην Ολλανδική Τηλεόραση για δύο χρόνια.

Σινεμά

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023 Ωρα 20.00
Wednesday April 19 2023 08:00pm

Μποράτ (Borat).

Κωμωδία

Ο επικεφαλής της τηλεόρασης του Καζακστάν, Μπόρατ, αποστέλλεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να κάνει ρεπορτάζ για τη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Με ένα συνεργείο ντοκιμαντέρ, ο Μπόρατ ενδιαφέρεται περισσότερο να εντοπίσει και να παντρευτεί την Πάμελα Άντερσον.

Διευθυντής Λάρι Τσαρλς

Συγγραφείς Sacha Baron Cohen (σενάριο) Άντονι Χάινς (σενάριο) Peter Baynham (σενάριο)

αστέρια Σάσα Μπάρον ΚοένΚεν Νταβιτιάν Luenell

Αγγλική Γλώσσα με Ελληνικούς υπότιτλους

English Language with Greek Subtitles

Ώρες λειτουργίας – Επικοινωνία

Ανοιχτά τη Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 6μμ-8μμ.

Τα βιβλία δανείζονται κατόπιν δωρεάν εγγραφής.

myrtoslibrary@gmail.com
Βαγγέλης Πηγιάκης

+30 693 951 9287
κ. Ιορδάνης

myrtoslibrary.gr
Βαγγέλης Φραγκιαδάκης

Ανοιχτά και τον χειμώνα!